Ken je dat verhaaltje van het Peperkoekmannetje?

Peperkoekmannetje Fem-tastic.nl DIY

Wij hebben het thuis als mini-editie van het echte Gouden Boekje. Wat een heerlijk sfeervol verhaaltje voor deze tijd in het jaar. Mijn dochter van (nu) 12 heeft genoten van dit herhaal-verhaaltje. En mijn zoontje van 5 geniet er nu weer van.

Wat is er dan leuker om op een loze koude dag eens zelf échte Koekemannetjes (en vrouwtjes) te maken.

Ooit heb ik bij de Ikea bakvormpjes gekocht voor koekjes. In een metaal doosje zitten vormpjes voor koekemannetjes, -vrouwtjes, een huisje en zelfs een hond. Zo leuk, zeker in deze tijd. Dus vervolgens op zoek naar een leuk recept voor peperkoekmannetjes…

Op de Blog van Laura’s Bakery heb ik die gevonden. Als je op deze link gingerbreadmen klikt kom je direct op de site van Laura’s Bakery terecht. Wat zijn ze lekker!! Peperkoekmannetjes Fem-tastic DIYEn die oven ruikt zo heerlijk! Mijn dochter heeft het deeg bijna zelfstandig gemaakt. Heerlijk gekneed, dat is goed voor kinderen. Heerlijk voor de ontwikkeling van het tastzintuig! Het deeg hebben we in drieën gedeeld. Twee delen volgens het recept even in de vriezer. Het eerste deel was inderdaad heel plakkerig dus strooide ik extra bloem over de tafel om het kneden wat makkelijker te maken. Vervolgens werd de boter heel zacht en pakten we het vriezerdeeg erbij.

Een aantal ingrediënten zijn nét iets anders doordat de voorraad op was 😉 Zo zit er een scheut caramel-stroop bij ipv alleen pannenkoekenstPeperkoekmannetjes Fem-tastic DIYroop. Ook is er een mengsel van basterdsuiker en rietsuiker in gegaan. Zo had ik wel nootmuskaat en kaneel maar geen gemberpoeder in huis. Wel een potje speculaaskruiden van de AH. Dus zitten er 3 eetlepels van het mengsel door het deeg.

Het glazuur gaat bij ons vaak mis. Net teveel water erbij, nog meer poedersuiker erbij etc.. Dochterlief maakt het graag, waarom zou dat zijn? 🙂

Dus nu heeft mama het even gemaakt. Een bakje vól poedersuiker, steeds een scheutje citroensap (echt of uit flesje) erbij en roeren maar, tot het stevig maar goed door te roeren is.

Met een bakpapiertje heb ik een pipetje gemaakt, een pijltje als het ware die je vult met het glazuur. Zo kun je het spuiten om mee te decoreren.

Voor de Peperkoekmannetjes is het ook zo leuk om een kleurtje erbij te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de knoopjes of jasjes. Voor deze prachtige groene kleur hebben we Pandan-extract gebruikt. Een kleurstof en smaakmaker die ook wel in de Indische keuken wordt gebruikt. Perfect!

Een extra Do It Yourself -ideetje voor de feestdagen misschien: Maak een sterretje en snijdt er een inkeping uit. Zo kan het sterretje na het bakken op de rand van het kopje worden gestoken. Leuk! En écht lekker! Fijne feestdagen…..