Nu is het eens mijn beurt 🙂

Sinds twee en een half jaar heb ik het naaien weer opgepakt. Ik denk dat ik toch wel bijna 10 jaar zelden of nooit meer naaide. Ik heb mijn passie er toch echt weer in terug gevonden, gelukkig en ik maak nu meer dan ooit!Old skool naai patronen in het Naai-café hellevoetsluis Fem-tastic.nl

Tegenwoordig is het ook zo anders om te naaien! Een plaatsgenoot had contact met me opgenomen of ik voor het Naai-café oude patronenbladen kon gebruiken. Ja natuurlijk! Geweldig! Originele jaren ’70 patronen met wijde pijpen, mini’s uit de jaren ’60, echte jump-suits uit de Eighties.In het Naai-café Hellevoetsluis Fem-tastic.nl

Door contact met deze mevrouw besef ik me te meer dat het naaien de laatste paar jaren zo is veranderd. Ik haal overal (via het World Wide Web) gratis patronen vandaan.

Het enige dat ik doen moet is de PDF downloaden, uitprinten op zolder, aan elkaar plakken en ik kan aan het echte werk beginnen.Geprinte pdf gratis patronen Fem-tastic.nl

Heerlijk! Want ik kan dus ook echt gericht zoeken naar het kledingstuk dat ik in mijn gedachten heb om te maken. Wat nog een heeeeeeel groot bijkomend voordeel is: Al die online patronen hebben dikwijls een tutorial : oftwel een handleiding, mét foto’s!

Dus waar je bij de uitleg in de Knip of Burda af en toe op je hoofd krabbelt; ‘wat bedoelen ze nou?’ Is het via die site’s vaak heel helder met foto’s voorgedaan.

Via deze gratis patronensites en databanken vol ideeën heb ik ook zoveel tips en handigheidjes op gedaan. Het leek me leuk om mijn tips nou ook eens te delen.

  • Naaihandigheidje 1; check Fem-tastic.nlNaai gewoon met je grote klossen lockgaren. Waarom niet? Als je een bakje/kommetje achter je naaimachine zet en de klos hierin zet gaat dit gewoon prima!
  • Naaihandigheidje 2; check Fem-tastic.nlMaak je eigen biaisband. Leg een lineaal schuin op de draadrichting neer. Teken erlangs, met je kleermakerskrijt of gewoon met een kinderstift. Deze inkt gaat er namelijk gewoon uit in de was! (eigenlijk tip 3 :)) Er zijn handige biaisband vouwertjes. Je kunt het ook door een stanleymes-hulsje trekken en vervolgens strijken. Ik vouw de reep stof eerst op de helft en strijk. Daarna doe ik dit nog een keer. Ook geen probleem. Waarom knip je biaisband nou schuin op de draad? Omdat het daardoor goed met rondingen mee beweegt. Het kost je wel extra stof bij het knippen…..
  • Naaihandigheidje 3; check Fem-tastic.nlMaak je eigen paspelband. Eigenlijk hetzelfde idee als boven. Je neemt een reep schuin van stof, legt er een koord op. Als je nu iets gaat naaien en je wilt er een paspel tussen leg je deze tussen de goede kanten van de stof. Even nadenken waar het koordje moet komen. Bij een bocht altijd inknippen tot aan het stiksel. Zo kan het mooi meebuigen. Een paspel is bijvoorbeeld leuk bij randen van kussentjes of langs heupstukken bij rokjes.
  • Gewichtjes bij het tekenen en knippen van patroon en stof. Eigenlijk gebruik ik alles hierbij…… 🙂  Soepkommetjes, scharen. Afhankelijk van waar ik in huis bezig ben. Ik speld mijn patroon bijna nooit op de stof. Vaak gebruik ik gewichtjes. Ooit heb ik leuke hippe zakjes genaaid hiervoor gevuld met rijst….. maar….. die zijn niet handig op een zolder…. die trekken muizen aan…… Nu ga ik voor een duurzamere oplossing: grote moeren. Prima gewichtje. Iets wat ik zelf ook heel fijn vind: ik heb van een vriendin een speldenmagneet gekregen (zo handig! Bedankt MI!), deze trekt ook aan op mijn strijkplank. Die gebruik ik ook wel bij het knippen van stoffen.
  • Oh ja, en knip nooit papier met je stofschaar. Daar wordt ‘ie bot van, zegt men… Ik heb er een label aanhangen zodat men thuis weet dat dit mijn ‘bijzondere’ schaar is.

Zo wat eerste handigheidjes. Ik weet nu al zeker dat er een ‘Naaihandigheidjes deel 2’ gaat komen. 🙂 Heb je ook een leuke handige naai-tip? Zet ze hieronder in de reacties. Ik ben heel benieuwd!

 

Bewaren