Er viel te verwachten dat er een deel 2 kwam 🙂

Zoals ik in mijn voorgaande blog, Naai-handigheidjes deel 1 al schreef vind ik zelf heel veel op Pinterest. Dankzij dat medium heb ik veel kennis weer terug gevonden na al die jaren dat ik in een ander vakgebied bezig ben geweest (voornamelijk juffen, moederen en mantelzorgen 😉 ).

Ik vind het zelf ook zo leuk om te delen wat ik de afgelopen tijd aan handigheidjes heb geleerd. Misschien heb jij er ook wat aan.

Over het vorige blogbericht gesproken, laten we gelijk beginnen,

  • ik had het daar over de grote magneet speldenkussen die ik van mijn vriendinnetje gekregen heb. Ik kom nog een keer terug op dat ding want hij is écht handig! Hij ‘kleeft’ namelijk ook aan mijn strijkplank ideaal bij het tekenen of knippen van je stof. Ik ben zelfs op zoek gegaan naar nog zo’n grote magneet. En die heb ik gevonden in de vorm van een kookwekker. Ideaal! Echt een aanrader, misschien werkt het ook op jouw strijkplank?
  • Het volgende Naai-handigheidje en dan met recht een handigheidje want iets om bij de hand te houden….. een grote pincet. Ik heb de mijne gekregen bij mijn Lewenstein lock-machine. Zo fijn voor als je net iets niet lekker vast kunt houden om te begeleiden onder je machine door. En natuurlijk ook daar waar hij voor bedoelt is; stofjes uit je machine pulken.                                                                               

 

  • In eerdere blog posts heb je waarschijnlijk al mijn enthousiasme voor de kringloop winkels gemerkt. Dit wordt dan ook mijn volgende ‘handigheid’… houd bij de kringloop goed je ogen open. Vaak staan er oude naaidozen met hierin ritsen, klosjes garen, knopen en allerhande fournituren en gereedschapjes. Ideaal!! Want zo kun je voor weinig, nee heel weinig geld, aan je fournituren komen. Zo heb ik in de loop der jaren al veel verzameld in mijn collectie Naai-dozen. Ik durf niet eens te zeggen hoeveel ik er heb, maar ik gebruik ze allemaal… 😮 Zie hier een heel handig item voor in je naai-koffertje. Een naaldenkokertje met vingerhoed als afsluiter. Zo’n fijn ding!

 

  • Ook op de foto hiernaast, een Schmetz dubbele naald. Deze verkopen ze in allerlei soorten en maten. Afstand tussen de twee naalden, dikte van de naald. Deze naald is dus het geheim van zo’n mooie gelijkmatige gestikte naad!

 

  • Als je een lint je of bandje wilt naaien naai dan van bovenaf een lint mee, met hieraan een veiligheidsspeld. Na het naaien duw je de speld binnendoor en trek je zo het lintje binnenste buiten. 🙂 Tadaaa!
  • Nog een handigheidje waar je misschien niet zo snel aan denkt; soms heb je weleens dat je rok of broek niet zo lekker valt. Naai in de zoom een loodkoord. Dit kun je kopen bij bijv. de Hema. Vroeger gebruikte men dat voor het verzwaren van gordijnstof.

 

  • En dit is ook een leuke, Wil je een baby kniperdoekje maken, leg er een laag aluminium folie in. Dat knispert en vouwt lekker. Zorg natuurlijk wel voor een stevige stof. Aangepast op baby’s. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn!
  • Laatst was er op tv een grappig programma. Volgens mij heette het Senior stagiar. Daar was een man die jaren gewerkt had als couturier. Heel kleinschalig was hij een onafhankelijke kleermaker. Geweldig, echt zo’n chique man. Hij liep stage in een atelier en ik heb met veel belangstelling gekeken. Hij maakte een gala-jurk voor Hadewych Minis. Daar had hij voor de medewerkers in het atelier een gouden tip die ik nu ook met jullie, lezers van mijn blog, ga delen.Gebruik een borduurkussen. Oftewel een verhoogd kussen zodat je niet  constant voor over gebukt staat. Nou heb ik natuurlijk geen borduurkussen in mijn ‘atelier’ 😉 maar wel een wasmand én een kussen. Zo kan ik toch op hoogte werken.
  • Als allerlaatste een leuke handige tip voor het opleuken van je werktafel. Aangezien mijn Naai-dozen zo fijn gevuld zijn had ik nog een meetlint over. Deze heb ik tegen de rand gekit en nu hoef ik dus niet altijd te zoeken naar een lineaal of meetlint. Hij zit gewoon altijd handig aan mijn tafel.

Nu zijn mijn tips op? Nee vast niet 🙂 Wie weet komt er met de tijd nog wel een deel 3. En vergeet ook jouw tips niet hieronder achter te laten.

Groetjes, Fem

Veel naai-plezier!

 

Bewaren