Als ik iemand iets aan zou kunnen raden…. iemand die veel plezier in naaien heeft dan.. want anders heb je er niet veel aan…… is……. koop een lockmachine!!!

20151117_124624

‘Lora’ sweaterjurk. Patroon van La maison Victor.

Als je mijn vorige post hebt gelezen, die van de quote en de slabben, dan zou je daar hebben kunnen lezen dat dat ding zo handig, makkelijk, goed en snel stoffen afwerkt! Het is namelijk echt zo. Hier weer even een praktisch voorbeeld:

Ik liep al een tijdje rond met het idee een verlengde sweaterjurk voor mijn puberdochter in spé te maken. Ze houdt van jurken, maar vooral van wárme jurken. Ik had zelf nog een sweaterstof over. Deze heb ik vorige herfst als koopje op de markt gekocht. Waar ik vervolgens de ‘Lora’-jurk (La maison Victor) voor mijzelf van heb gemaakt. Zie hier:

Jurk in 1 dag; lees het op www.Fem-tastic.nl/Blog

Detailfoto: geprint kantje op donkerblauwe stof. Grijze thermostof.

Een donkerblauwe stof met hierop een kantpatroon gedrukt. Heel sfeervol voor de winter. Ik had natuurlijk niet genoeg over voor een hele meidenjurk. Dat moet tenslotte een maatje 146/152 worden. Ik had bedacht grijze mouwen te maken. Nu vind ik het zelf altijd een uitdaging om stoffen te hergebruiken. Om meerdere redenen; Punt 1: ik probeer me bewust te zijn van de keuzes die ik maak om zo een milieubewuste leefwijze na te streven. Ik doe hierin mijn best. Punt 2: het bespaart geld.

 

Dus op pad naar een kringloop. Er zitten er drie in de buurt en inmiddels weet ik vrij goed waar ik wat kan vinden. Ik was op zoek naar een grijze sweaterstof. Uiteindelijk vond ik die te licht en viel mijn keuze op een donkergrijze, nette herenonderbroek voor 1 Euro. Dat van die onderbroek zeg ik er dan maar niet bij tegen mijn dochter.:):):). Het was zo’n lekkere thermostof en duidelijk nieuw. Voila, mouwen, boord voor de nek en wat eerst de enkelboorden waren zijn nu de polsboorden.

Ik zal nog even de aanpak uitleggen voor het ‘patroon gedeelte’. Die heb ik namelijk zelf gemaakt. Het moest een Raglanmouw worden (zo’n sweater met een gestreepte, dwarse naad). Ik heb een trui genomen die ze graag draagt. Netjes op de strijkplank gelegd en gestreken. Vervolgens doorzichtig patroonpapier erover gelegd. Het model over getrokken. Eerst het voorpand (ik teken de helft zodat je een half patroon krijgt. Deze leg je later op de vouw van de stof. De zogenaamde stofvouw.), Dan het achterpand, die is in de nek iets hoger. Nu de mouw natekenen.

Bij het maken van kleding is het ook een heel groot onderdeel te bedenken hóé je iets wilt. Wil ik dit doorstikken straks? Met een contrastkleurtje? Zo moet je ook in het geval van het namaken van een patroon, bedenken wat voor boorden je wilt of misschien wil je de mouwen gewoon omgezoomd. Je kunt in gedachten een goed beeld maken of er even voor gaan zitten en echt een zogenaamde modetekening maken ter hulp van wat je wilt. Alle plannen hebben namelijk gevolgen voor het aantekenen van

de naden.

Na het overtrekken van je patroondelen teken je er ‘naadwaarde’ aan. Gewoon een extra centimeter voor het aan elkaar naaien en verwerken van je stof. Bij de zoom is dit vaak 2 cm of 4 cm.

In mijn geval heb ik mijn naaimachine volledig in de hoes laten staan en op de lockmachine (wel ingesteld op rekbare stof) een jurk in een dag er uit gejasd! Heerlijk!Een sweater-jurk in 1 dag; lees het op www.Fem-tastic.nl/blog

Bewaren