Ik schrijf dit op 5 december, de verjaardag van Sint Nicolaas.

Vorig jaar november (2016) ben ik voortijdig gestart met het Naai-café in de bibliotheek van Hellevoetsluis, toen nog op het Woordbouwerplein. Het idee was om een Naai-café te openen in het nieuwe Cultuurhuis van Hellevoetsluis. Een pand in de Vesting, waar eerst alleen het theater en de muziekschool zat en de bibliotheek ook bij in zou gaan. Dit om de cultuur te stimuleren en waarschijnlijk ook om kosten te besparen 😉 .

Naar aanleiding van een aantal factoren is dit idee zo ontstaan. En als afsluiter zou ik dit graag in een Blog met wie het ook leest delen. Een hele belangrijke aanzet voor mij was het volgende… Vriendinnen en ik hadden een aantal keer een gezellige vriendinnen Naai-dag (de Naai-dozen voor insiders 😉 ) gehouden, steeds bij iemand anders thuis. Het idee was dat je iets maakte, hulp was evt. beschikbaar in de vorm van bemoedigende steun van vriendinnen. En de afspraak was dat je project de volgende keer af zou zijn. Met een knipoog natuurlijk maar wel een stok achter de deur.

Tijdens die Naaidagen ontdekte ik weer het plezier dat ik altijd vond in het creeëren met stof, het bezig zijn met naald, draad en machine. Ik was dat een beetje vergeten… En wat was het ook leuk om anderen te helpen die wel een machine tot hun beschikking hadden maar er nog niet mee uit de voeten konden. Daar komt dan weer mijn juffen-aard naar boven.

Ik begreep en wist ook al wel dat er in Rotterdam een Naai-café was. Dat leek me leuk zeg! Ik ben persoonlijk zelf verder gegaan met het ophalen van mijn kennis en oefenen van mijn vaardigheden achter de naai-machine. Ik startte deze kleinschalige DIY-onderneming op Facebook met als doel het inspireren van anderen om ook weer zelf te creeëren. Voor het plezier maar ook het nut en het bevorderen van duurzaamheid. Ik bedacht een aantal workshops die ik zou kunnen geven. Ik had zelfs een leuke locatie gevonden….. ‘Het Ambtshuys’ in Hellevoetsluis. Maar eigenlijk voelde dat toch niet goed aan… Soms kun je daar niet direct de vinger op leggen. Het voelde niet goed en ik ging gewoon zelf lekker door met de ontwikkeling van mijn eigen ‘onderneminkje’.

Tot daar het verzoek kwam in de lokale gemeentekrant ‘Helius’ of mensen ideeën hadden voor een invulling voor het nieuwe Cultuurhuis in de Vesting.

Ja natuurlijk!! Op zo’n leuke locatie is een Naai-café een geweldig leuke invulling! Een laagdrempelig idee. Wil je het leren? Kom dan gewoon……

In de plaats waar ik ben opgegroeid was ook een cultureel educatief centrum met een bibliotheek, een theater, een turnzaal, kunstuitleen, muziekles, allerlei workshops en cursussen. Als kind heb ik daar zeer veel tijd door gebracht met balletles en in de bibliotheek. Heerlijk! Daar moest ik aan denken en het leek me heel leuk om dit als activiteit voor met name (jonge) moeders aan te bieden. De vrouwen die van moeder/oma een naaimachine hebben gekregen maar niet weten wat ze er mee kunnen.

Maar helaas kwam er te weinig. Met veel plezer, enthousiasme en inzet ben ik dit jaar betrokken geweest bij het Cultuurhuis als naai-juf in het Naai-café….. per begin december 2017 is het Naai-café in de BZHD van het Cultuurhuis Nieuwe Veste gesloten.

Wil je individueel naailes of leren naaien in een groep? Neem gerust contact met me op en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen.