‘Femke, maak jij eens een paspelturotial voor me, want ik kom er niet uit.’ Zo leuk, zo’n vraag! Bedankt M.

Inmiddels is het probleem al opgelost maar toch wilde ik deze tutorial maken. Kan ik gelijk kijken of ik het nog kan! 20 (!!!) jaar geleden is het inmiddels dat ik naar de ‘MBO Mode en Kleding’ in Den Haag ging. Eerst bij ‘de Leijenburg’ en daarna naar ‘Mariahoeve’. Eerst even op kamers en later toch vanuit het ouderlijk huis met het Openbaar Vervoer. Wat een eind weg was dat.

En ja, de basis zit er nog in. Ik weet nog hoe je een paspelzak maakt! Leuk! Hier de volgende stappen:

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Voor de duidelijkheid bij de foto’s heb ik twee contrasterende stoffen gekozen. Ik heb wel gekozen voor dunne (katoen-mix) stoffen. Ik had ze beiden ook nog kunnen verstevigen aan de achterzijde met plakvieseline. Dat maakt voor de verwerking niet uit.

 

 

 

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Ik heb voor mijn paspelzak een breedte van 10 cm afgetekend. De hoogte iFem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?s 1 cm. De ‘pijltjes’ vormen samen dus 1 cm aan hoogte. Knip de lijn in, ook de twee ‘pijltjes’.

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Strijk de beide halve centimeters naar buiten. Ook de hoekjes strijk je om.

Bereid nu je twee strookjes voor.Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak? Ik heb ervoor gekozen om de strookjes 2 cm breed te maken. Ik raad je aan om dit net iets breder te doen. 2,5 cm zal breed genoeg zijn. Verderop in de tutorial zie je waarom.. 🙂 Wat de lengte betreft; je maakt ze net iets langer aan weerszijde.

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Je pakt de randjes één voor één aan. Let op!: De rand van het strookje speld je aan de omgestreken rand. Niet door en door stikken dus. Zet de strook alleen aan het kleine randje vast! Stik met een rechte stiksteek de twee stoffen aan elkaar. Precies op het randje. Zoals hieronder. Ik heb één kant van de grijze stof dus omgevouwen zodat ik het randje goed kon neerleggen om te stikken.

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Strijken, strijken, strijken…… Het wondermiddel. Al je werk ziet er mooier uit als je het tussendoor goed strijkt en perst met stoom.Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?

Vouw de paspel (de groene strook) naar binnen. In de zak. De naad strijk je naar onder en komt als het ware binnenin de paspel als vulling. Vouw je paspel er mooi omheen en weer strijken, strijken, strijken….. 🙂

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Speld de paspel vast. Of, als je het écht mooi wilt doen, rijg je paspel vast. Laat dit voor nu even zo.

Nu de volgende stap. Draai je stof om.Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak? Vouw een zijde om zodat je je werk voor je hebt als op de foto. Stik het hoekje vast aan je twee mooie paspelstroken. Doe dit aan weerszijden.

Nu volgt dan het leuke maar precieze werkje, draai de stof weer naar de goede kant. En stik in het randje de paspels vast. Ik heb bewust voor een gele draad gekozen zodat je het contrast goed kunt zien. Stik de gehele rechthoek om.Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak?

Zo ziet mijn achterkant eruit….. Nu begrijp je waarom de strook een halve centimeter breder had gemogen. 😮

 

 

Maar……….. Dit is de voorkant!

Fem-tastic tutorial: Hoe maak je een paspelzak? Ben best trots op het resultaat. Ik weet niet of het door mnr. Cornelius goed gekeurd zou worden maar de techniek zit er na 20 jaar gewoon nog in. 🙂

Het hangt natuurlijk volledig af van je patroon en je algehele project, hoe je dit verder afwerkt. Naai je er een zak achter? Dan gebruik je waarschijnlijk de overlengte van je paspels om ze aan te bevestigen. Gebruik je de techniek voor het maken van een nep zak? Dat kan ook. Of als knoopsgaatjes? De techniek blijft hetzelfde. Succes en natuurlijk veel plezier met maken!

Laat je ook jouw ervaringen achter bij dit bericht?  Dat vind ik leuk!